Als inlener heb je een belangrijke rol in de dynamische wereld van flexibele arbeidsrelaties. Je huurt werknemers in via een uitzendbureau en hebt de leiding en toezicht over deze ingeleende werknemers. Dit brengt natuurlijk de nodige rechten en plichten met zich mee die van groot belang zijn voor een goede samenwerking en naleving van de wet- en regelgeving. Maar hoe zit dit precies? Wat is jouw rol als inlener en wie is waar verantwoordelijk voor? Wij vertellen het je.
Je rol als inlener
Huur je een werknemer in via een uitzendbureau? Dat betekent dat jij de inlener bent. Als inlener heb je dagelijks de leiding en houd je toezicht op de uitzendkracht die bij jou aan het werk is. Hoewel het uitzendbureau de formele werkgever is, draag je als inlener een groot deel van de verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de werkplek en de arbeidsomstandigheden.
Wet- en regelgeving
Het werken met flexibele arbeidsrelaties zoals uitzendkrachten brengt veel flexibiliteit met zich mee. Je betaalt namelijk alleen de gewerkte uren, kan een medewerker inhuren zolang als nodig en vaak zijn uitzendkrachten op oproep beschikbaar. Maar werken met uitzendkrachten vraagt ook om extra aandacht voor wet- en regelgeving. Als inlener moet je op de hoogte zijn van de rechten en plichten, niet alleen om te voldoen aan de wet, maar ook om een eerlijke en transparante werkrelatie te waarborgen.
Cao en inlenersbeloning
Een belangrijk aspect van het inlenen van personeel is de naleving van de collectieve arbeidsovereenkomst, ook wel de cao genoemd. Voor uitzendkrachten geldt dat zij recht hebben op dezelfde beloning als werknemers die rechtstreeks bij jou in dienst zijn. Dit noemen we ook wel de inlenersbeloning. Om ervoor te zorgen dat het uitzendbureau de juiste informatie over de arbeidsvoorwaarden ontvangt, moet je als inlener voldoen aan de volgende regels:
Artikel 12a: Melding arbeidsvoorwaarden WAADI
Artikel 12a van de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI) stelt dat jij als inlener voor de aanvang van de terbeschikkingstelling, schriftelijk of elektronisch informatie over jouw arbeidsvoorwaarden moet verstrekken aan het uitzendbureau. Dit helpt ervoor te zorgen dat de uitzendkracht vanaf het begin onder de juiste voorwaarden werkt. Op grond van dit artikel heeft de uitzendkracht recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers werkzaam in gelijke of gelijkwaardige functies in dienst van de onderneming waar de terbeschikkingstelling plaatsvindt. Op basis van de WAADI heeft de uitzendkracht dus recht op alle arbeidsvoorwaarden die gelden voor vast personeel, dit is dus breder dan de inlenersbeloning.
Artikel 16 Uitzendcao: Uitvraag inlenersbeloning
Volgens artikel 16 van de uitzendcao moet het uitzendbureau de inlenersbeloning bij jou als inlener opvragen. De inlener is vervolgens verplicht om nauwkeurige en volledige informatie over de arbeidsvoorwaarden te geven. Het uitzendbureau moet uitgaan van de informatie die jij verstrekt. Dit benadrukt het belang van een goede communicatie en samenwerking tussen jou en het uitzendbureau. Hieronder lees je over de elementen die behoren tot de inlenersbeloning.
Elementen van de inlenersbeloning:
- Het geldende periodeloon
- ADV in tijd of geld
- Alle toeslagen
- Initiële loonsverhoging (ook terugwerkende kracht)
- Alle kostenvergoedingen
- Periodieken
- Vergoeding reisuren/ reistijd
- Eenmalige uitkeringen
- Thuiswerkvergoedingen
- Vaste eindejaarsuitkeringen
Vergewisbepalingen
Als laatste zijn er nog de vergewisbepalingen. In meerdere bedrijfstak cao’s staat een bepaling opgenomen met betrekking tot uitzendkrachten. Dan staat er bijvoorbeeld: “De inlener dient zich ervan te vergewissen dat de uitzendkracht recht heeft op de volgende arbeidsvoorwaarden.” Soms wordt hier verwezen naar de inlenersbeloning uit de uitzendcao, maar het komt ook zeker voor dat er extra arbeidsvoorwaarden aan de uitzendkracht worden toegekend. Bijvoorbeeld met betrekking tot verlofdagen, een minimumbedrag aan vakantietoeslag of een (prestatie)bonus.
Als jouw onderneming onder een cao valt waarin een vergewisbepaling staat opgenomen, ben je als inlener verantwoordelijk voor het doorgeven van die betreffende arbeidsvoorwaarden die in dat artikel staan opgenomen. Als er in de cao van de inlener in een vergewisbeding een opsomming staat van arbeidsvoorwaarden, waarin een of meerdere elementen van de inlenersbeloning niet opgenomen staan, zijn die toch wel van toepassing. Omdat de WAADI en de uitzendcao prevaleren boven dit incomplete vergewisbeding.
Veelvoorkomende misverstanden
In de praktijk komt het vaak voor dat de inlener verwijst naar een cao die wordt gevolgd of een inlenersbeloning verstrekt met alleen maar de vermelding ‘conform cao’. Dit is echter niet toegestaan. Het is belangrijk om specifiek te zijn over de arbeidsvoorwaarden en om ervoor te zorgen dat alle details correct worden doorgegeven.
Als inlener heb je je dus te houden een aantal belangrijke rechten en plichten. Het naleven van de wet- en regelgeving, het verstrekken van correcte informatie over de arbeidsvoorwaarden en het zorgen voor een eerlijke beloning, zijn essentieel voor een goede samenwerking met uitzendbureaus en uitzendkrachten.
Wist je trouwens dat je dankzij ons systeem heel simpel je arbeidsvoorwaarden kunt delen met alle uitzendbureaus waar je mee samen werkt, ook als zij (nog) geen abonnee zijn van Inlenersbeloning.com? Lees hier alles over de mogelijkheden.
Wil je meer weten over jouw rechten en plichten als inlener of heb je vragen? Vraag het aan onze arbeidsvoorwaardenspecialisten via support@inlenersbeloning.com of bel naar 076 20 50 502.