Hoe komt een cao tot stand: wie, wat, waar?

Minimale en maximale salarisschalen, loonsverhogingen, extra vergoedingen voor bijvoorbeeld thuiswerken. Het zijn allemaal afspraken die gebundeld zijn in een cao. Maar hoe komt zo’n cao eigenlijk tot stand? Wie bepaalt wat er in een cao komt te staan? Eén ding kunnen we je alvast vertellen, een cao komt niet zomaar tot stand. Daar gaat vaak een lang proces aan vooraf. Welke stappen, met wie er op welk moment worden gezet, dat vertellen we je in deze blog.

 

Wat is een cao?

Cao staat ook wel voor collectieve arbeidsovereenkomst en is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd tussen werkgevers en werknemersorganisaties. Denk aan afspraken over het aantal vakantiedagen, werktijd, pensioenregeling en natuurlijk het salaris. Een cao zorgt voor duidelijke en collectieve afspraken die voor alle betrokken werknemers en/of uitzendkrachten gelden. Zo worden misverstanden voorkomen en wordt iedereen gelijk behandeld.

 

De eerste stappen naar een cao

De eerste stap in het cao-traject is de voorbereiding. Vakbonden verzamelen input van hun leden om te begrijpen wat de belangrijkste wensen en zorgen zijn binnen de branche. Meestal wordt deze input opgehaald door middel van enquêtes, vergaderingen en rechtstreeks contact met de mensen op de werkvloer. Vooral dat laatste is van groot belang, want de mensen op de werkvloer weten het beste wat er speelt en waar er behoefte aan is.

 

Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van een cao?

Bij cao-onderhandelingen zijn verschillende partijen betrokken zoals de werkgevers binnen een bepaalde sector (vaak verenigd in een werkgeversorganisatie), diverse vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen en als laatste de bemiddelaars. Die, zoals de naam het al zegt, de onderhandelingen in goede banen leiden. Vervolgens worden alle wensen en eisen uitgewisseld, besproken, onderhandeld en afgestemd. Vanuit de vakbonden zijn deze wensen en eisen gebaseerd op de belangen van de werknemers, terwijl de werkgevers kijken naar de economische omstandigheden en hier hun voorstellen op gebaseerd hebben.

 

Van akkoord naar officieel een cao

Als beide partijen het eens worden, waar best een aantal bijeenkomsten overeen kan gaan, wordt er een zogenaamd ‘principeakkoord’ bereikt. Dit akkoord moet vaak nog door de achterban van alle partijen worden goedgekeurd. Zij spelen een belangrijke rol in de laatste fase van het cao-traject. Het principeakkoord wordt aan hen voorgelegd, vaak gebeurt dit via een stemming. Als de meerderheid instemt wordt het akkoord officieel een cao. Als de leden het voorstel afwijzen, moeten de onderhandelingen opnieuw worden opgestart totdat er een akkoord is. Kunnen de partijen het niet eens worden? Dan kunnen de werkgevers een eindbod neerleggen. Zie het als een soort ‘take it, or leave it’. De vakbonden zijn dan verplicht om dit eindbod van de werkgevers voor te leggen aan hun achterban. In de volksmond is het overleg dan ‘geklapt’. Verwerpen de leden van de vakbonden het eindbod? Dan zie je vaak dat er gedreigd wordt met stakingen of zelfs stakingen plaatsvinden, om zo de werkgevers te dwingen om opnieuw om tafel te gaan met de vakbonden, of een beter bod neer te leggen.

 

Akkoord, wat nu?

Als alle partijen akkoord zijn, wordt de nieuwe cao-tekst geschreven en door de betrokken partijen ondertekend. Zodra de ingangsdatum van de cao ingaat, zijn vanaf dat moment alle afspraken en regels van kracht. Deze moeten door alle werkgevers, uitzendbureaus en werknemers binnen de sector worden nageleefd. Althans dit geldt alleen als de cao ‘algemeen verbindend’ is verklaard. AIs een cao algemeen verbindend is verklaard, geldt de cao voor alle werkgevers die onder de werkingssfeer van de cao vallen. Is dit (nog) niet het geval? Dan geldt de cao alleen voor de werkgevers die lid zijn van de branchevereniging die de cao heeft gesloten of die de cao van toepassing hebben verklaard in de arbeidsovereenkomst met de werknemers.

 

Wil je meer weten over het cao-proces of heb je vragen over de arbeidsvoorwaarden van jouw uitzendkrachten? Neem contact met ons op of bezoek onze website voor meer informatie.

 

 

Wil jij op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de laatste updates over Inlenersbeloning.com